Niektorí kamaráti mi povedali, že vraj viem variť aj z ničoho. To neznamená, že je v hrnci iba vzduch. Je to skôr o tom, dať dokopy tie správne chute a vône. Jediný problém, ktorý po takom novom a dobrom jedlé mám, je zopakovať kamarátom recept. Moje varenie totiž vyzerá asi takto. Hmmm, som hladná, niečo by som si dala. Ale čo? Cestoviny, polievku, mäso, zemiaky, niečo vyprážané, alebo na prírodno? Tak sa najprv pozrieme, čo máme. Nemusí byť toho veľa, stačí dobrý základ. A potom to začne. Otvorím chladničku, otvorím kredenc. Porozmýšlam. Pozriem ešte do špajze, zas nakuknem do kredenca, zas otvorím chladničku (prípadne mrazák), .... A zrazu mám na kuchynskej linke zopár vecí, ktoré ak zmiešam, možno to bude mňam. Teraz si možno viac ľudí povie, že veď na tom nie je nič nového. Skoro každý predsa takto varí. Tak nič, koho to nezaujíma, nech to ďalej nečíta. A koho to zaujíma, tomu ponúkam prvý recept, ktorý som si stihla napísať skôr ako som ho zabudla. Ospravedlňujem sa, že objem a váhu uvádzam približne. Ale ja to pri varení nemeriam. Nabudúce sa polepším a napíšem to presne.
Kurča s červenou fazuľkou:
Čas prípravy asi 25 minút
200g kuracieho mäsa bez kostí, alebo bravčové či hovädzie
1 x červená fazuľa v sladkokyslom náleve, konzerva cca 200g
1 x Morcadella, zmes na špagety, konzerva cca 150g
1 x malá konzerva krájaných šampiónov
1 x menšia biela cibuľa
2 x strúčik cesnaku
2 dcl červeného vína
1 pol. lyžica olivového oleja (môže byť aj iný, ale tento doplní chuť jedla)
soľ, čierne korenie
Kuracie mäso nakrájajte na malé prúžky ako na čínu. Cibuľku nakrájajte na pol krúžky a cesnak roztlačte. Toto jedlo je lepšie pripravovať na teflonovej panvici, kde sa nepripáli. Teda na panvicu dajte olej, nerozpáľte ho príliš, a vložte tam nakrájanú cibuľku. Keď sa cibuľka spení orestujte na nej mäso tak, aby nebolo vnútri surové. Nemusí byť upražené do hneda. Kým sa mäso restuje otvorte si konzervu morcadelly, šampiónov a fazuľky. Z konzervy fazuľky a šampiónov zlejte nálev. Keď sa mäso opraží, osoľte ho a pridajte cesnak. Počkajte si, kým cesnak pustí svoju výraznú vônu (nie dlho, lebo zhorí) a hneď pridajte morcadellu, fazuľku a šampióny. Pridajte ešte čierne korenie. Celú túto masu varte až kým sa šťava takmer nevyparí. A na záver varenia prilejte do jedla červené víno, a opäť ho nechajte varením vypariť.
Pri podávaní môžete jedlo na tanieri ozdobiť na hrubo strúhaným syrom. Odporúčam zapíjať jedlo kvalitným červeným vínom. Ja som prílohu k tomuto jedlu vynechala, pretože som chcela skúsiť niečo podľa delenej stravy, ale vy to môžete skúsiť s cestovinami.